Sjøbruksmuseet i Tungevågen ble opprettet i 1990. Det ligger i en tidligere gårdsdriftsbygning, sammen med båtmotor-samlingen til Tungenes motorgruppe. Tema for Sjøbruksmuseet er hvordan Jærbøndene utnyttet ressursene til havs. I 2012 ble utstillingen fornyet med nye tema, blant annet oppdrett. I tillegg ble den ble oppdatert tidsmessig og viste lokal utnyttelse av havressursene fram til i dag. Havbruksutstillingen i Vitenvågen vil ha et hovedfokus på oppdrett.
Fra gammelt av har fiskerne hatt levende fisk i steng eller i en sankekiste på stranda. Her har de fylt på med dagens fangst og hentet fersk fisk når det var nødvendig. Overgangen fra å ha fisk i fangenskap til oppdrettsnæringen i dag, har krevd vedvarende forskning og eksperimentering. De fleste oppdretterne kjøper smolt og aler fisken opp til lønnsom slaktevekt.
Grunnlaget for oppdrettsnæringen i dag ble lagt på 1950-talet. En fase med prøving og feiling varte til begynnelsen av 1970-tallet. Fra da av dominerte lakse- og ørretoppdrett i flytende merder. Næringen vokste kraftig dette tiåret, antall produsenter økte, og produksjonen ble 16-doblet, fra 500 tonn i 1971 til 8000 tonn i 1980. I 2012 ble det produsert 1,3 millioner tonn fisk i norske oppdrettsanlegg, med en omsetningsverdi på 30,6 milliarder kroner. Oppdrettsfisken er dermed Norges tredje største eksportartikkel. Oppdrettsfisken er likevel omdiskutert. Det er knyttet en del etiske og miljømessige utfordringer til denne fiskeproduksjonen, i likhet med all annen matproduksjon. Men oppdrett av fisk er den mest bærekraftige og effektive formen for produksjon av protein. Norge er verdensledende på industriell akvakultur og Rogaland er et pionérfylke innenfor oppdrett. Fylket er ledende på både fôrutvikling og teknologiutvikling.
Vår havbruksutstilling vil basere seg på forskning fra anerkjente og relevante fagmiljø. Resultatet blir en balansert og uavhengig fremstilling av dagens havbruk og næringens historie. Det skal søkes om en såkalt visningskonsesjon til Vitenvågen. Dette er en produksjonstillatelse som skal forvaltes av havbruksaktøren, på vilkår om at det utarbeides et formidlingsprogram i tilknytning til konsesjonen. Vitenvågen vil vise veien fra lakserogn til måltid.
Inkubator: Vitengarden på Nærbø har en inkubator som viser klekking av kyllinger. Et tilsvarende eksperiment med lakseegg skal lages til Vitenvågen.
Lakseegg på samlebånd: Befruktede lakseegg må sorteres på samlebånd før de settes inn i en inkubator. Arbeidet gjøres for hånd og krever konsentrasjon. Eksperimentet kan ha et konkurransepreg.
Akvarium: Et ta-og-føle-på-akvarium ble kjøpt inn til den fornyede Sjøbruksutstillingen. Dette inneholder plater og dyr fra fjæra utenfor Tungeneset, og ble satt i drift sommersesongen 2013. Akvariet skal også brukes i Vitenvågen. Eventuelle behov for modifiseringer kartlegges etter driftsstart. Vitensenteret skal i tillegg ha et stort akvarium med større fisk/sjødyr. Akvariet kan være frittstående eller integrert i bygget.
Fôring: Publikum kan fôre laks i akvariet med lokalt produsert fiskefôr ved hjelp av en fôringsmaskin fra Bryne.
Foredling: Fisk skal legges rett vei på samlebånd og pakkes raskest mulig i kasser.
Kamera i merder: Direkteoverføing av bilder fra merder foregår via internett og kan gjøres tilgjengelig i Vitenvågen. Kameraet kan også fjernstyres fra vitensenteret.
Oppdrettsspill: Et interaktivt animasjonsspill. Publikum må gjøre en rekke valg: utsetting av smolt, fôrmengde og foringstid, avlusing (leppefisk vs. kjemikalier), tidspunkt for slakting, osv. Alle valg påvirker sluttresultatet: kvalitet og salgspris.
Bygg din egen merd: Byggesett. Publikum bygger sine egne merder og setter de ut i et bølgebasseng. Vannet i bassenget settes i bevegelse, for å teste hvor robuste merdene er.
Tur til oppdrettsanlegg: I samarbeid med en lokal havbruksaktør og Blue Planet (konsulentselskap for havbruksindustrien), vil Jærmuseet tilby båtturer fra Vitenvågen til oppdrettsanlegg. Sammen med formidlingen i vitensenteret får publikum et sammensatt inntrykk av næringen, fra pionertida til dagens moderne anlegg. En spennende båttur kommer på kjøpet.