Foreningen norske vitensentre opererer med følgende definisjon på et vitensenter:
"Et vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre."
Vitensenterambisjon i mer enn 10 år
Jærmuseet har et regionalt vitensenteransvar for Rogaland og har sammen med Randaberg kommune hatt en vitensenterambisjon for Tungenesområdet i over ti år.
I et kommunestyrevedtak fra juni 2000 stiller kommunen seg positiv til deltakelse i «et regionalt vitensenterprosjekt i Jærmuseets regi".
Jærmuseets vitensenteravdelinger Vitengarden på Nærbø og Vitenfabrikken i Sandnes formidler landbruket og industrien i regionen. Et maritimt vitensenter kompletterer Jærmuseets vitensenterformidling. Disse tre avdelingene vil vise bredden og mangfoldet i Jærens kultur- og næringsliv.
Morsomme og lærerike opplevelser
I en norsk spørre-undersøkelse blant førsteårsstudenter i realfag ved universiteter og høgskoler oppgir 20 prosent at vitensenter har inspirert/motivert eget utdanningsvalg. Vitensentrene ble oppgitt som mer styrende for valg enn rådgivere på skolen og reklamekampanjer. Dette vitensenteret kan derfor bli en rekrutteringsanstalt til den maritime industrien.
Men først og fremst vil vitensenteret tilby morsomme og lærerike opplevelser for et tallrikt publikum.
"Å læra ved å gjera"
Det er i forhold til formidling at vitensenteret har sin fremste styrke. Vitenpedagogikken tar utgangspunkt i at læring skjer gjennom aktivisering, eller som det heter i Jærmuseet: "Å læra ved å gjera".
Vitenvågen vil være både vitensenter og museum i likhet med de andre vitensenteravdelingene i Jærmuseet. Dette innebærer at institusjonen også skjøtter de grunnleggende museumsoppgavene, som innsamling, bevaring, forskning og formidling.